Kutatási eredmények

Az első hazai átfogó kutatás az otthonszülésről

Otthon születés

Magasan iskolázott nők a fővárosból vagy környékéről, akik elsősorban korábbi negatív kórházi tapasztalataik miatt választják az otthonszülést. Az átlagosnál lényegesen több gyermeket vállalnak: minden harmadik otthon szült családban három, vagy annál több gyermek nevelkedik. Amikor kiderült, hogy az otthonszülést választják, az orvosok egy része elutasította a további terhesgondozást. Minden hatodik gyermekorvos megtagadta az újszülött vizsgálatát. Habár a szülés helyszínének és módjának megválasztása a nők Alkotmányban garantált joga, az otthonszülést választók gyakran ki vannak téve a hatóságok zaklatásának és az egészségügyi dolgozók rosszallásának. A szabályozás hiányában az otthonszülést titkolózás övezte az azt választó családok részéről, és elutasítás a különböző intézmények és hatóságok oldaláról. Többek között ezekre az eredményekre jutott kutatása során Varró Gabriella.

http://www.scribd.com/doc/67657033/Varro-Gabriella-Otthonszules-Kutatas-2011

 

Bababarát tévhitek

Bababarát

Meg kell állnunk egy szóra! Szülészetkeresőnkben jól láthatod, melyik kórház bababarát, és mit is jelent ez. Ám a tapasztalat azt mutatja, vannak még félreértések. Az alábbi pontokban olvasható mondatok valóban elhangzottak, nem mi találtuk ki őket!

1. A bababarátság az, amikor a dolgozók barátságosak a babákkal.

A bababarátság kritériumai között nem szerepel, hogy a babákkal barátságosnak kell lenni. Ezt inkább az emberségesség kategóriája tartalmazza. A bababarát kórház valójában szoptatásbarát, vagyis azokat a hatásokat csökkenti minimálisra, amelyek gátolnák a szoptatást.

2. Amelyik kórház azt hirdeti magát, hogy bababarát, az bababarát is.
Ha a szülészetek honlapját bogarászva találkozol ezzel a kifejezéssel, nem lehetsz biztos abban, hogy valódi bababarát kórházról van szó. Ellenőrizd a folyamatosan frissített hivatalos listán itt

Meg kell állnunk egy szóra! Szülészetkeresőnkben jól láthatod, melyik kórház bababarát, és mit is jelent ez. Ám a tapasztalat azt mutatja, vannak még félreértések. Az alábbi pontokban olvasható mondatok valóban elhangzottak, nem mi találtuk ki őket!

http://www.babaszoba.hu/articles/Bababarat_tevhitek?aid=20121006233526

 

A tompított fény elősegíti a vajúdást?

Birthing night

Éles fényben a vajúdó kontrakciói gyöngülnek, mivel a melatonin szint csökken a szervezetében. A szüléshez szükséges erősségű méhösszehúzódásokat tehát a tompított fény segíti elő, míg az erős fény, mint például kórházakban az állandó neonfény gyöngítheti, és le is állíthatja.

http://blossom.blog.hu/2012/06/20/a_tompitott_feny_elosegiti_a_vajudast

 

A magzati ultrahangvizsgálatok kockázatai és az ultrahanghasználatból eredő felelősség

UH

A tudományos kutatások nem tudták bizonyítani, hogy a rutin magzati ultrahangvizsgálatok javítanának a szülés kimenetelén, továbbá kimutatták, hogy nem rendelkezünk elegendő tudással a magzati ultrahangvizsgálatoknál manapság használt ultrahangdózis erősségének szerteágazó hatásairól.

http://www.otthonszules.hu/a-magzati-ultrahangvizsgalatok-kockazatai-es-az-ultrahanghasznalatbol-eredo-felelosseg/

 

Bárcsak minél több nő tudná, milyen kívánatos is tud lenni a „tudományos” szülés!

Kívánatos szülés

A tudományos ismeretterjesztő anyagok újra és újra alátámasztják, hogy a beavatkozások mind az anyára, mind a gyermekére nézve egyaránt kockázatemelő, és nem kockázatcsökkentő hatásúak.

http://blossom.blog.hu/2012/05/19/barcsak_minel_tobb_no_tudna_milyen_kivanatos_is_tud_lenni_a_tudomanyos_szules

 

 

Nem kell koplalni vajúdás közben!

Az orvosok általában azt tanácsolják a kismamáknak, hogy vajúdás alatt ne egyenek, nehogy egy esetleges császármetszés során az altatásnál a gyomortartalom a tüdőbe kerüljön. Kutatások szerint azonban nincs semmi ok arra, hogy vajúdás közben az evést és az ivást megtiltsák. A WHO (Egészségügyi Világszervezet)  ajánlásai szerint sem szükséges normál szülés esetén az evés és az ivás korlátozása.

http://babafalva.hu/nem-kell-koplalni-vajudas-kozben/

 

A császármetszés okai és kockázata

Ne nyisd ki!

Világméretű jelenség, hogy a császármetszések aránya emelkedik. Magyarországon ez az arány egyes kórházakban már meghaladja a 30 %-ot, a WHO  által a világ bármely részén indokoltnak elfogadható 7-12%-kal szemben. A császármetszés életmentő lehet az anya és a magzat számára – az esetek nagyon kis százalékában. A legtöbb anya és baba számára a várandósság végén azonban a sebészi szül(et)és összegzett kockázata meghaladja az előnyöket.

http://babafalva.hu/a-csaszarmetszes-okai-es-kockazata/