A “Szabadságot a szülésnek és születésnek!” című filmről

A One World Birth produkciója a “FREEDOM FOR BIRTH”, vagyis a “LEGYEN SZABADSÁG A SZÜLÉSBEN ÉS SZÜLETÉSBEN” című film:

Az alant látható film a “Freedom for birth”  című 1 órás dokumentumfilm 15 perces, magyarul is feliratozott verziója:

A magyar felirat a “Turn on captions” -ra kattintva állítható be a menüsorban.

http://www.youtube.com/watch?v=D7c8UxbT7CU

 

A film előzményei:

Human Rights in Childbirth

A hágai Emberi Jogok a Szülésben Konferencia

http://www.humanrightsinchildbirth.com/

A 2012.05.31-ei hágai Emberi jogok a szülésben konferencia szakértő résztvevői üzenetet küldtek Geréb Ágnesnek, aki nem vehetett részt személyesen a konferencián.

 

 

Ági köszönetét fejezte ki az üzenetet küldőknek:

 

Kedves Ti, akik küldtétek Hágából ezt a megható üzenetet! Először is nagyon szépen köszönöm Nektek is, meg annak is, aki a háttérben dolgozott rajta, meg akinek az ötlete volt – nagyon meghatódtam rajta. Valahogy úgy éreztem, hogy nem is szolgáltam rá, aztán pedig az jutott eszembe, amit egyszer egy frissen szült anya kérdése váltott ki belőlem. Egyszer, amikor egy szülés után azonnal egy másik szüléshez kellett mennem, a frissen szült nő, mint egy féltékeny szerelmes, megkérdezte: “És te most elmész máshoz?” Azzal a hangsúllyal, hogy hogy bírsz elmenni egy ilyen közös élmény után egy másik ilyenbe, hogy bírsz megcsalni engem? És a válaszom, aminek megfogalmazásához egy régi, nagyon fontos, Carl Rogerstől származó állítás vezetett (A legszemélyesebb a legáltalánosabb) ez: Nagyon mély, személyes, egyszeri és megismételhetetlen a viszony a szüléskíséréskor. De akármilyen személyes, egyszeri és megismételhetetlen, a személyességen keresztül az általánosnak, a körforgásnak, az életnek szól… Szóval köszönöm Nektek ezt a sok, nekem szóló, személyes üzenetet! Egy nyelvet beszélünk. És ez: One World Birth. Ölellek Benneteket szeretettel! Ági

Ági köszönete angolul:

Amit érdemes a filmről tudni

1. A Freedom for Birth – Legyen szabadság a szülésben, születésben!  című, 60 perces dokumentumfilm a várandóssággal és a szüléssel kapcsolatos sürgető emberi jogi kérdéseket feszegeti. 

A világ számos országában a nők nem gyakorolhatják a saját testük feletti önrendelkezési jogukat, ami alapvető emberi jog. Nem választhatják meg a szülésük módját és helyszínét. Előfordul, hogy azokat a nőket, akik kitartanak a természetes szülés mellett, császármetszésre kényszerítik vagy megfenyegetik őket, hogy a gyermekvédő szolgálat elveszi tőlük az újszülött babájukat. Számos országban, ha a szülő nő bábával kísért otthonszülést választ, a bábát bűncselekmény vádjával tartóztatják le. Geréb Ágnest pedig előzetes letartóztatásba helyezték az otthonszülés körüli munkája kapcsán. A Legyen szabadság a szülésben, születésben! című dokumentumfilm a várandósgondozás és a szülészeti ellátás radikális megváltoztatásáért kiált. A szülő nők emberi jogainak megsértése meg kell hogy szűnjön. A nőknek kijáró döntési szabadság a szülés módjáról és helyszínéről váljon valósággá a gyakorlatban is!

2. Világpremier 2012. szeptember 20-án.

Helyi aktivisták szervezésében a világon több mint 1000 vetítés ugyanezen a napon, vagy a körül, a következő országokban:

Anglia, Welsz, Skócia, Észak Írország, Írország, Németország, Franciaország, Dánia, Spanyolország, Görögország, Olaszország, Norvégia, Hollandia, Svédország, Svájc, Ausztria, Lengyelország, Bulgária, Horvátország, Szlovénia, Szlovákia, Szerbia, Belgium, Magyarország, Svédország, Finország, Iceland, Oroszország, USA, Kanada, Mexikó, Kolumbia, Brazilia, Argentina, Csíle, Uruguay, Panama, Ausztrália, Új Zealand, Malaysia, Filippins, Kína, Dél Afrika, Kenya, Israel, Palesztína, UAE, Kuwait, Dubai and India

 3. A DVD feliratozva 17 nyelven érhető el.

angolul, magyarul, franciául, németül, görögül, olaszul, spanyolul, portugál potugálul, braziliai portugálul, hotrvátul, szlovákul, szlovénül, lengyelül, kínaiul, oroszul, bulgárul és hollandul

 4. A filmben több mint 40 világszerte elismert szakértő szólal meg, közöttük:

A filmben több mint 40, világszínvonalon elismert szakértő szólal meg, közöttük bábaprofesszorok, egy szülészprofesszor, szülész orvosok, gyermekgyógyászok, szülésznői és bábaszervezetek vezetői, világhírű könyvek szerzői, emberi jogokkal foglalkozó szakemberek – köztük  Robbie Davis-Floyed, Ina May Gaskin,  Sheila Kitzinger, Lesley Page, Michel Odent, valamint doulák és szülés körüli aktivisták

5. A filmmel kapcsolatos logós pólók, autó matricák, bögrék, kitűzők,  kártyák, nyakkendők stb. a következő oldalon vásárolhatók meg:

http://www.zazzle.co.uk/oneworldbirth

Miről is szól a film?

 

2012. szeptember 20-án körülbelül 1000 helyen mutatják be a világ több mint 50 országban azt a dokumentumfilmet,   amelyik egy világviszonylatban égető problémával, a szülő nők és az újszülöttek emberi jogi kérdéskörével foglalkozik.

A Freedom for Birth – Legyen szabadság a szülésben, születésben!  című, 60 perces dokumentumfilmben a szülés körüli ellátás szakértői, emberi jogi képviselői és maguk az anyák szólalnak meg, mindannyian a rendkívül időszerű és szükséges radikális változtatásért kiáltva.

2012 tavaszán Hágában rendezték meg  A szülés, mint emberi jog című nemzetközi konferenciát, amelynek nyitó beszédében Hermine Hayes-Klein amerikai ügyvéd, a program főszervezője a következőket mondta: „A szülés körüli ellátás gyakorlata a világ számos országában megkérdőjelezhető. Nők millióit küldik akarata ellenére kórházba, kényszerítik háton fekve szülni, vetik alá beavatkozásoknak. A szülészek és szülésznők sokszor saját kényelmükre vagy a kórház anyagi előnyére való tekintettel végzik az egyébként szükségtelen gyógyszeres és művi beavatkozásokat. A nők egyre inkább ismerik fel világszerte, hogy a szülés valódi természete nem ilyen, és nem is kell ehhez hasonlónak lennie. A biztonság ára nem a nők figyelmen kívül hagyása és nem a nőkkel szembeni erőszak.”

A brit film készítői, Toni Harman és Alex Wakeford Geréb Ágnes magyar bába köré építették föl mondanivalójukat, akit az otthonszülés körüli bábai tevékenysége kapcsán ítéltek el. Az egyik érintett édesanya, Ternovszky Anna, amikor második gyermekét várta, beperelte Magyarországot az Emberi Jogok Európai Bíróságán. A bíróság elmarasztalta Magyarországot, Ternovszky Anna megnyerte a pert. Ez a kulcsfontosságú győzelem a szülés és születés ügyére világszerte komoly hatással van.

Toni Harman, az egyik rendező ezt mondja: „A Ternovszky kontra Magyarország ügyben született döntés értelmében, Európában minden nőnek törvényes joga, hogy maga válassza meg, hol és hogyan szüljön. Amennyiben egy nő úgy érzi, hogy az ő emberi jogait sértik, mert nem teszik számára lehetővé a választást, kérheti a törvény védelmét a jogait illetően. A Legyen szabadság a szülésben, születésben! című dokumentumfilm bemutatásával reményeink szerint nők sokasága ébred rá az őt megillető jogaira, így a filmünkben rejlő forradalmi erő gyökeres változást hoz majd a szülés körüli ellátásban, ami maga lesz az anyák forradalma.

Cathy Warwick, a Királyi Bábakollégium igazgatója (Royal College of Midwives, RCM) így nyilatkozott: „A biztonságos szülés minden nő alapvető emberi joga. Ebben sajnálatos módon  nők és kisbabáik milliói nem részesülnek. Az emberiség nagy hiányt szenved azokból a szülésznőkből és bábákból, akik a nők ezen emberi jogait szaktudásukkal biztosítani tudnák. Világviszonylatban égető szükség lenne az egyes országok vezetőségének a helyi várandósgondozás és bábaképzés fejlesztésére. Minden ország vezetőinek támogatnia kellene a szülésznőket és a bábákat! Bízom benne, hogy ez a film, amelyet a RCM is fölkarol, előremozdítja, hogy azok is részesülhessenek szakképzett szülésznők és bábák általi szülés körüli ellátásban, akik most ebben hiányt szenvednek.”

Lesley Page, a Királyi Bábakollégium elnöke hozzátette: „Túl sok nő hal meg vagy szenved amiatt, hogy nincsen megfelelő szülészeti ellátás. Ez elfogadhatatlan, és kérek minden kormányt, hogy nyújtson  a várandósság és a szülés folyamán a nők számára biztonságos ellátást, mert ez a nők alapvető emberi joga.

Hayes-Klein szerint a Legyen szabadság a szülésben, születésben! megadja a választ arra, hogyan lehet megváltoztatni a rendszert. A szülés körüli ellátás akkor fog megváltozni, ha a nők ráébrednek arra, hogy joguk van a valóban őket szolgáló segítségre a szülésük folyamán és ehhez a jogukhoz ragaszkodni is fognak. A szülés akkor fog a helyére kerülni, amikor a nők szembeszállnak az igen gyakori megaláztatással, visszaéléssel, túlkapásokkal és azt mondják: elég volt!”

 

További információk:

További információk a Legyen szabadság a szülésben, születésben! című filmmel kapcsolatosan a következő oldalakon érhetők el:

http://anyakforradalma.szules.hu

http://facebook.com/anyakforradalma

A dokumentumfilm készítői 2012 szeptember 20-án világszerte körülbelül 1000 vetítést tűztek ki célul. A következő országokban is jelentkezni lehet a dokumentumfilm megtekintésére: Nagy-Britannia, Németország, Franciaország, Dánia, Spanyolország, Görögország, Olaszország, Norvégia, Hollandia, Ausztria, Lengyelország, Horvátország, Szlovénia, Szlovákia, Belgium, Magyarország, Izrael, Svédország, Finnország, Izland, Oroszország, Amerikai Egyesült Államok, Kanada, Mexikó, Kolumbia, Brazília, Ausztrália, Malajzia, Új-Zéland.

A filmvetítéseket a helyi aktivisták bonyolítják le.

A dokumentumfilmet 2012. szeptember 20-án a Cambridge Filmfesztivál keretében is bemutatják.

A Toni Harman és Alex Wakeford filmkészítő páros létrehozta a One World Birth elnevezésű globális, a médiákat egybefogó projektet, amely olyan oktatási célra alkalmas filmek létrehozását tűzte ki célul, amelyekben a világ leghíresebb, legelismertebb szülés körüli szakértői működnek közre. http://oneworldbirth.net

A Legyen szabadság a szülésben, születésben! című film a házaspár harmadik olyan dokumentumfilmje, amely a szüléssel foglalkozik. A filmek elkészítéséhez szükséges inspirációt személyes tapasztalatból, kislányuk 4 évvel ezelőtti bonyodalmas születéséből merítették, amikor is a sorozatos beavatkozások egymásutánja végül sürgősségi császármetszést eredményezett.

Elérhetőségek:

Toni Harman, producer/rendező, Freedom for Birth

info@altofilms.com +44 (0) 1273 747837
Honlap: http://freedomforbirth.com