A probléma

Túl messzire mentünk a szülés medikalizálásában?

Az elmúlt pár száz évben a szülést egyre nagyobb mértékben befolyásolta az orvosi technológia, olyannyira, hogy jelenleg a legtöbb nyugati országban az orvosi beavatkozásokat teljesen normálisnak tekintik. Richard Johanson és kollégái amellett érvelnek, hogy a normál lefolyású szülés talán túlságosan is medikalizálódott, és hogy a normális szülés magasabb aránya a szülésről alkotott szemlélettel, a bizonyítékokon alapuló (evidence-based) gyakorlat alkalmazásával és a csapatmunkával áll összefüggésben.

http://erasch.blogspot.hu/2011/11/richard-johanson-mary-newburn-alison.html

 

Az egészséges életkezdet joga – Az újszülött ellátás és a szoptatás helyzete Magyarországon a szakmai követelmények és a valóság tükrében

Természetesen nem azért kell erről beszélni és a nagy nyilvánosság elé tárni a helyzetet, mert minden rendben van, hanem azért, mert minden pont fordítva történik, mint ahogy kellene, és újszülöttjeink egészséges életkezdethez való joga szenved nap mint nap csorbát. Kós Csaba gyermekgyógyász főorvosnak, az ózdi Almási Balogh Pál Kórház gyermekosztály vezetőjének írása.

http://www.szoptatasportal.hu/egeszseges_eletkezdet_joga

 

 

A bába és szülésznői szakma aktuális kihívásai – dr. Geréb Ágnes beszéde

Kellenek a szemléletváltáson átesett bábák intézeten belül is, intézeten kívül is, hiszen minden, a szülés körüli gondoskodás minőségére irányuló vizsgálat azt mutatja, hogy a nőközpontú gondoskodási modell alkalmazása csökkenti a szülés közbeni sérülések, traumák, a szülés utáni depresszió és a császármetszések, egyéb komplikációk előfordulását, azaz, javítja a szülészeti mutatókat és növeli a szülési kedvet. Ez a nőközpontú ellátás maga a bábai modell. A gondoskodás bábai modellje azon a tényen alapul, hogy a várandósság és a szülés az élet normális folyamatai.

http://www.szuleteshaz.hu/babanap-agi-beszede/#more-881

 

Szülészeti körkép 2010

Az Egészségbiztosítási Felügyelet  Indikátorrendszer Programja keretében adatokat gyűjt és tesz elérhetővé honlapján a magyarországi kórházakról. Az alábbiakban a gyorsjelentés szülészetekre és a terhesgondozásra vonatkozó összegző része olvasható.

http://www.szuleteshaz.hu/szuleszeti-korkep-2010/#more-725

 

Fölösleges gátmetszések Magyarországon

Hogy a fölösleges gátmetszés a nők elleni erőszak egy formája, mi sem mutatja jobban, mint hogy sok nő nemi erőszakként éli meg. A beavatkozást kísérő testi-lelki tünetek is hasonlóak: poszttraumás stresszbetegség, a szexuális élet zavarai, önértékelési problémák. Gyakran a szakemberek e tüneteket tévesen szülés utáni depresszióként, baby blues-ként diagnosztizálják, amivel elmossák a tényleges okot (és felelősséget), s meggátolják a hatékony kezelést.

http://magyarnarancs.hu/noi_jogi_egyenlito/felesleges-gatmetszesek-magyarorszagon-79043

 

Hoztam e világra…

A videósorozatban nők mesélnek a szüléseikről, kórházi élményekről, orvosokról, szülésznőkről, bánásmódról.

http://www.youtube.com/user/HOZTAMEVILAGRA