Képes és szöveges élménybeszámolók a filmvetítésekről

A pécsi vetítésen tizenpáran voltunk, volt, aki a természetes szülés körül dolgozik dúlaként, szülésfelkészítőként, volt, aki kórházban és volt, aki otthon szült, és voltak várandósok is. A vetítés a KANGAkuckóban volt. Többen törölgettük könnyeinket, és többen hangot adtak annak, hogy ezt az információt sokfelé továbbítani érdemes. A film után ott maradtak sokan beszélgetni, tervezgetni.

A film mondanivalója forradalmi. Remélem, evvel a filmmel (is) sikerül hozzájárulnunk ahhoz, hogy ne legyen érvényes a kettős mérce a szülés körüli dolgozók között, és ahhoz, hogy a bábai szakma újból megbecsült, elismert szakmai legyen Magyarországon is!

Kettő kisebb vetítés jött össze. Az első novemberben az otthonunkban, egy szűkebb ismeretségi körön belül, a második egy tágabb célközönség számára a helyi Kultúrházban, decemberben.

Az otthoni vetítésen 10-en voltunk, plusz 6 gyerek, plusz Gulyás Kinga doula, az Alternatal Alapítvány részéről.

A közönség egy része otthonszülési tapasztalatokkal rendelkező szülőkből állt, így a film érzelmileg is megindította őket. A közönség másik része viszont általában azt várta volna a filmtől, hogy magáról az otthonszülésről több információt közöljön, de azt hiszem a felmerülő kérdéseiket Kinga sorra megválaszolta a vetítés után. Az egyik anyuka kijelentette: bár ő az elmúlt rendszer „jól képzett egészségügyiseként” soha nem szült volna otthon, de a felnövő lányának a legjobbat akarván ezt az utat látja a legszimpatikusabbnak.

A második vetítéshez Somogyvámoson kívül a környező falvakba tettünk ki plakátokat, hogy a téma iránt érdeklődőket elhívjuk. Nagy sajnálatomra, nem jöttek el csak olyanok, akiket személyesen is hívtunk, közülük sem mindenki. (Ez arra engedett következtetni, hogy az emberek nem mozdulnak, ha személyesen nincsenek jobban bevonva egy dologba. Talán, a szórólapozás hatékonyabb módja az emberek aktiválásának, de sajnos nem volt rá kapacitásom. )

vetítés után beszélgettünk egy jót a jelenlévő 5 család képviselőivel. A kérdéseket a területi védőnő, Völgyesiné Gável Gyöngyi illetve az Alternatal Alapítvány részéről Gulyás Kinga doula válaszolta meg. A beszélgetés iránya arra terelődött, hogy a jelenlegi „szabályozott” otthonszülés a mi környékünkön pontosan mit jelent, illetve gondolatébresztő volt abban a tekintetben, hogy a jövőben hogyan lehetne egy szemléletmódváltást kezdeményezni a kistérségi intézményekben. A film emberi jogi témája mindenkinek egyértelmű volt, ebben teljes volt az egyetértés- (illetve az egyet nem értés).

 

Free Geréb Ágnes

A vetítésen és az azt követő beszélgetésen 18-an vettünk részt. Családias hangulat volt a résztvevőknek és a helyszínnek köszönhetően. A film mindenkire nagy hatással volt, többünk szemébe könnyeket csalt a lehetetlenné vált jelen helyzet, az eddigi saját szülésélmények felelevenedése, melyek nem mindenesetben a háborítatlanság jegyében zajlottak. Az összegyűlt csapatban volt többedik gyermekével várandós, családalapítás előtt álló, tájékozódó nő, leendő nagymama is, és egy- vagy többgyermekes anyák, apák. A film mindenkiben felébresztette a tenni akarás érzését, egyetértettünk abban, hogy a nőktől az indokolatlan, rutin beavatkozásokkal, a tekintély gyakorlásával elveszik testük-lelkük tudását, jogait, ami rövid- és hosszútávon is káros.

A film utáni, kb. 2,5 órás beszélgetésen maradók mindegyike- szülésének választott helyszínétől függetlenül- nyitott volt, kommunikatív, nem alakult ki ’otthonszülők kontra kórházban biztonságosabb’ vita. Elfogadó közeget sikerült létrehozni, mindenki hozzászólásának, véleményének helye volt, ítélkezésektől mentes és érzelemdús eszmecsere zajlott.

Nagyon hasznos volt a jelenlévő szakértők jelenléte, hozzászólásai: dúlák, perinatális szaktanácsadó, klinikai szakpszichológus.

A probléma megoldására fókuszálva a valódi, segítő információk megosztásán kell dolgoznunk, minél több nőt megtalálva, legoptimálisabban még várandósság előtt állókat, de ezeket az infókat mindenkihez el kell juttatni! Szeretnénk minél több olyan programot, előadást, tanfolyamot, akár utcára vonulást, felvonulást szervezni, ami felhívja a figyelmet a nők jogaira, a természetes szülés fontosságára és a háborítatlanság jelentőségére. Keressük a kapcsolatot hasonló szervezetekkel és szeretnénk együtt munkálkodni velük a célért! Ismételt vetítés is szóba került, ezt a filmet tényleg mindenkinek látnia kell!

November 10-én, szombaton délelőtt 9 órától vártuk a nézőket a Békásmegyer-Ófalu szívében elhelyezkedő Szent József Házban. Elsősorban békásmegyeri, illetve a III. kerülethez közeli, Budapesten kívüli településekről érkeztek rendezvényünkre vendégeink, akik szinte kivétel nélkül kisgyermekes szülők voltak.

Békásmegyeri filmvetítés

A legtöbben gyerekeiket is magukkal hozták, a 3 éves, illetve annál nagyobb gyerekekkel a vetítés idején külön teremben bébiszitter foglalkozott, a kicsik szívesebben maradtak szüleikkel. A vetítés során igyekeztünk alkalmazkodni a sötétség, és a hangerő beállításával az ő érzékenységükhöz.

Az előre beharangozott pszichológiai tanácsadón, illetve jogász szakértőnkön kívül nagy örömünkre két dúla is megtisztelt minket jelenlétével a program idején.

A film meghökkentő információkkal szolgált a világ különböző  országaiból. Megtudhattuk, hogy a szülés körülményeinek szabad megválasztása más országokban sem akadálymentes , noha az anya magánélethez illetve a testi önrendelkezéshez való jogát, mint alapvető emberi jogot Európa szerte el kell ismeri. 2009-ben a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága kimondta, hogy az államoknak kötelességük támogatni az anyákat a szabad választásban, és annak biztosításában. A kórházi személyzet  gyakran sem az Egyesült Államokban, sem az európai országokban nem szégyell a megfélemlítés legkeményebb formáihoz nyúlni, hogy a jogaikért harcoló anyáktól kikényszerítse a  belenyugvást a jogsértő bánásmódba. A filmből az is kiderült, hogy az intézményen kívüli szüléseket kísérő bábák igazságtalan meghurcolása, bebörtönzése is sajnos világszerte ismert jelenség.

A film megtekintését barátságos hangulatú beszélgetés követte, ahol mindenki elmondta saját gondolatait, amik a film kapcsán jutottak eszébe. Főként a magyar helyzet visszásságai kerültek szóba,  ötleteltünk a jogok és a lehetőségek között tátongó egyre szélesebb szakadék áthidalása érdekében mit tudunk tenni mi “kisemberek”, különös tekintettel arra, hogy sokan tervezünk még szülni a jövőben, és a körülmények, segítők szabad  megválasztása több irányból is akadályba ütközhet.

A legtöbb szó  talán  az anyagi akadályokról esett, hiszen  mind a szabad intézményválasztás, mind a legális intézményen kívüli szülés egyre inkább egy szűk réteg kiváltsága lesz, akiknek rendelkezésükre áll  olyan keret, amiből finanszírozni tudják a nem tébétámogatott otthonszülés költségeit,  vagy az egekbe szökő orvosi honoráriumokat ( egyre kevesebb kórház fogad  választott orvos nélkül olyan kismamákat, akik nem a körzetébe tartoznak. Pedig az egyes kórházak szemléletében is egyre jelentősebbek).

A legtöbb egészségügyi szakembert (tisztelet a kivételeknek) leplezetlen ellenségesség jellemzi az otthonszülőkkel szemben, ezért nem ritka, hogy szankcionálják valamilyen módon, ha tudomásukra jut, hogy a vajúdó kismama eredetileg otthon szerette volna világra hozni a kisbabáját.

A családok informálása két területen egyformán fontos volna: a szülés valódi természetének megismertetése, illetve jogi felvilágosítás.

Dobiné Olasz-Papp Nóra pszichológiai tanácsadó arról beszélt, hogy  mindig nem elegen tudják, hogy a háborítatlan szülésnek mennyi jótékony lélektani hozadéka van. Az anya számára gyakran terápiás hatású, a születő gyermek számára pedig pszichológiai értelemben is a legszerencsésebb kezdete a méhen kívüli életnek.

Jó volna, ha a film olyanokhoz is eljutna, akikben fel sem merül, hogy vannak jogaik a saját szülésükkel kapcsolatban. Ha jogaink tudatában egyre többen követelnénk (a jelenlegi ellátási formánál különben lényegesen költséghatékonyabb) WHO által javasolt bábai gondozási modellt, talán a döntéshozók is belátnák érveink megalapozottságát.

Fontos lenne, hogy a szülész- nőgyógyászok megértenék, életmentő munkájukat minden körben elismerik, és  a bábai modell nem szakértelmük teljes mellőzését, hanem energiájuk megfelelő helyre (magas kockázatú, komplikált szülések, szülés utáni súlyosabb szövődmények)  terelését jelenti. Bízunk benne, hogy ezekben segítséget jelent majd Magyarországon és a világ más országaiban ez a rendkívül fontos film.

A szervezők hálásak a helyszín rendelkezésre bocsátásáért a fenntartóknak, és mindenkinek, aki megjelent, gondolataival gazdagította a közösséget.

K. N., H. Zs.

FREEDOM FOR BIRTH „Legyen szabadság a szülésben, születésben!”című film vetítése Szegeden 2012. szeptember 20-án, 18 órai kezdettel a szegedi Grand Café Mozi és Kávézó adott helyet a dokumentumfilm bemutatására.

SZEGEDI VETÍTÉS

Az erőteljes hatású film nálunk is nagy sikert aratott a nézők körében. Örömmel fogadjuk, hogy vannak, akik nemzetközi szinten komoly nyomatékot adnak annak a törvénytelenségnek, amely Geréb Ágnest indokolatlanul meghurcolja. Nagyszerű, hogy Hermine Hayes-Klein amerikai ügyvéd hangsúlyt ad annak, hogy a bírósági döntés precedens értékű lehet az elkövetkezők során. Fontos, hogy erről minél szélesebb körben értesüljenek az emberek, akár az otthoni, akár az intézményes kereteket választják. Kb. 50 fő volt jelen a vetítésen, majd az azt követő beszélgetésen harminc körüli maradt a létszám. Ez Szegeden most komoly látogatottságnak számít, hiszen előző rendezvényeinken jóval alacsonyabb létszámú érdeklődővel találkozhattunk. Húsz néző még késő estig folytatta a beszélgetést, hiszen annyi pozitív, de még több negatív saját élményt fölhozott a bemutató.

Jelen voltak többen, akik már szültek otthon, de voltak egészen fiatalok is nagy létszámmal, akik ilyen irányban tervezik jövendő szülésüket. Páran jelenleg babát várnak és szeretnék gyermeküket háborítatlanul világra hozni. Az a tény sokakat elkeserít, hogy jelenleg nem hívhatják segítőnek szülésükhöz Geréb Ágnest, akinek szakmai tudását mindenki elismeri.

Azt is többen jelezték, hogy véleményük szerint itt Szegeden azokat, akik az otthonszülést szeretnék választani, jellemző, hogy az orvosok megalázóan, vagy megfélemlítően kezelik. Egy várandós fiatal hölgy beszélt arról, hogy milyen nehézségei támadnak a kijelölt várandós gondozói pecsétek megszerzésében, mivel egy vizsgálatot nem vállalt. Hiába vitte magával a betegjogi törvény odavonatkozó, kimásolt cikkelyét, nem kapta meg a szükséges beutalókat ezek után. Sok hasonló történet és az ellenük hatásos fortély hangzott el a beszélgetésben. Az is szomorú, hogy tulajdonképpen nyíltan mégsem vállalható, ha valaki előre tervezi háborítatlan szülését. Rendkívül fájdalmas a filmben Ágnest börtönében látni, hiszen a házi őrizet is ugyanolyan méltatlan számára, aki egyértelműen vétlen az ellene felhozott vádakban, mint a börtönbüntetés, amiben kegyetlenül részesítették.

Nincs ma olyan éretten gondolkodó magyar ember, aki ne látná be, hogy Ágnes ellen boszorkányüldözés folyik. Az, hogy Ágnes ártatlan, egyértelműen kitűnt abból a történetből, amelyet fölolvastunk az esten. Ezt a levelet a történetek.szülés.hu oldalon olvastuk a 2012. szept. 20-i írásból. Annak az édesanyának az írása, akinek a szülése után Ágit letartóztatják. Felháborító, hogy ennyire ostobának tart bennünket az igazságszolgáltatás. Kérdésünk, hogy az aláírt petíciókhoz törvényes-e a név mellé csupán az email címet megadni, hiszen abból nem azonosítható az aláíró. Reméljük, hogy nyomatékkal bír a magyar köztársasági elnöknél a kegyelmi kérvény támogatása.

Szeretnénk kifejezni elismerésünket és köszönetünket a világpremier ötletes kitalálóinak, a szervezőknek és a film készítőinek kiváló munkájáért!

Veszprémben a terem, amit a rendelkezésünkre tudtak bocsátani, fantasztikus volt. Hatalmas tér, profi projektor, kivetítővel és komoly hangtechnika.

VESZPRÉMI VETÍTÉS

A film után beszélgettünk, röviden. (18.00-kor el kellett hagynunk a termet) Többen a résztvevők közül otthon szültek. De volt ott aki épp várandós és páran akik kórházban szültek, de támogatják a szabad szülés ügyét. A film elsöprő erejű volt.

Itt szeretnék üzenni neked Ági: Ami jó csak van ezen a világon azt mind szívünkből kívánjuk neked! Nehéz volt megszólalni a film végén. Többen a könnyeikkel küzdöttek vagy nem küzdöttek hanem sírtak. Maréknyi, kicsi csapat voltunk ott, de mindenki szíve tele szeretettel.

Volt egy lány aki első kisbabáját egyszerű fartartás miatt volt kénytelen császármetszéssel világra hozni, majd alig rá 1 évre ismét a szülésre készült és alig adtak esélyt számára a természetese, hüvelyi úton történő szülésre. Ő azonban ekkor már nagyon sokat beszélgetett olyan anyákkal, nőkkel akiknek sikerült és igyekeztünk őt mi is nagyon támogatni. Második gyermekét végül természetesen, hüvelyi úton hozta világra, apás szülés volt. Nagyon büszkének érezte magát azért, mert képes volt végig csinálni a harcot. Harcról beszélt, mert a kórházban folyamatos küzdelmeket kellett végig élnie. Azt mondta, MEGÉRTE!:-)

Megjegyezte még, hogy amikor első gyermeke császármetszéssel jött a világra, tisztán emlékszik rá, hogy a műtőben a személyzet éppen telefon csengőhangot cserélt egymással. Szomorú. Volt aki azt jelezte, hogy nagyon meglepte, nem csak M.o.-on ilyen a helyzet a szülés körül, hanem a világ számos országában.

Többen azt mondták nagyon meghatódtak és úgy érzik sok új információt kaptak a film által. Azok akik megszólaltak, többnyire saját szüléseik élményét idézték fel ismét.

Marosvásárhelyen 27-en gyűltünk össze. A szülés körüli emberi jogok megsertését még sokan termeszetesnek veszik, hiszen az orvos az jobban tudja – így aztán sokan nem is értik, hogy miért kellene kiállni. Hosszú út áll előttünk. A vetítésnek mindenkepp pozitív lecsengese volt.

A székesfehérvári vetítésen kb. 50-en voltunk, a könyvtár olvasóterme teli volt. A film utáni beszélgetésen is szinte mindenki ott maradt, a http://tortenetek.szules.hu szórólapokat mind elvitték, a petíciót is sokan aláírtuk.

Voltunk ott olyanok, akik otthon szültek, olyanok, akik kórházban, volt egy védőnő, egy újságíró……remélem, hogy a beszélgetéseknek lesz folytatása.

“A fehérvári filmvetítésen nagyon fontos kijelentéssel húzta alá a lényeget Dedics Kornélia, dúla: – Nem tartom valószínűnek, hogy sokkal többen szülnének otthon akkor, ha ezt megtehetnék. De minden nőnek kell, hogy legyen lehetősége dönteni: otthon vagy kórházban akar szülni. Persze abban az esetben, ha más körülmény ezt nem befolyásolja. Beke Éva négygyermekes dinnyési édesanya szervezte a fehérvári vetítést, s a téma szívügye. Nem véletlenül, hiszen két gyermeket kórházban, kettőt otthon szült: – A filmtől azt várom, hogy egyre több nő ráébredjen arra, mi a szülés valódi természete, hogy a szülés a miénk, anyáké. De legfőképp azt várom: segít Geréb Ágnesnek abban, hogy teljes kegyelmet kapjon a köztársasági elnöktől.”

Tovább:  http://fmh.hu/hirek/20120926_szabadsagot_szulesnek

Szeptember 25, nagyváradi vetités. 18-an voltunk, átlagban jók a vélemények, de sokan még nem tudják mit kezdjenek a témával. Bizom benne , hogy ez napról napra javul, egyre többen érdeklődnek majd, és egyre többen merik az orvosnak elmondani, hogy mit és hogyan szeretnének.

Lesznek még vetitések…

A budapesti Chandra Jóga Stúdióban 13-man voltunk, ebből 2 gyerkőc az apjukkal, az egyikőjük Áginál született, a tesója meg csak azért nem, mert veszélyeztetett terhes volt az anyuka; így tudott mesélni összehasonlításban a két igencsak különböző élményről!

CHANDRA JÓGA STÚDIÓ

A couchsurfing-nek köszönhetően volt 3 Brazil vendégünk is, az egyikük most kezdett el az orvosira járni, és nagyon lelkes volt, mondta, hogy a film trailer-ét fogja terjeszteni az egyetemen.A film után beszélgettünk, egy másik Brazil vendégről kiderült, hogy otthon férfiként rendszeresen segédkezett otthonszüléseknél valamilyen jógás módszerrel!!

Mindannyian megdöbbentünk sokmindentől ami elhangzott; nagyon gondolatébresztő és inspiráló volt a film is és utána az eszmecsere is, és fantasztikus, hogy van ez a mozgalom és az emberek végre megtudhatják (már ha akarják) az igazságot!!

Köszönjük ezt az élményt, hogy részesei lehetünk ennek a folyamatnak ami mostmár visszatarthatatlanul zúdul!!! Szerte a világon ennyi ember imája, jó szándéka biztosan nem marad nyom nélkül!!

A Cambridge-i Filmfesztivál keretében délelőtt 11-kor az Arts Picture House-ban vetítették a Freedom for Birth című dokumentumfilmet körülbelül 60 fő részvételével.

Cambridge, Picture Arts House

A vetítés után Toni Harman, a film készítője, Dr. Francoise Freedman, a Birthlight alapítója és Dr. Sophie Messager, a Birthlight tagja válaszolt a kérdésekre.

A film által közvetítetett információk meglepték a nézőket, akik nem tudtak ezekről a világban zajló szülés körüli jogtalanságokról, és azt kérdezték, vajon miért nem volt tudomásuk a Ternovszky kontra Magyarország strasbourgi döntéséről, hiszen annak minden európai nőre érvényes következményei vannak.

Felmerült, hogy Olaszországban, Magyarországon és más európai országokban is a rutin gátmetszés aránya 90% körül van, ami a 30 évvel ezelőtti angol viszonyokat tükrözi, ahol, mivel a gátmetszés ilyen mérvű szükségességét tudományos bizonyítékok nem támasztják alá, azt eltörölték.

Kiderült, hogy bár a film mondanivalója az egyetemes emberi jogok tiszteletben tartása, ez csaknem minden ország szülés körüli ellátását a konkrétumok szintjén másként és másként érinti. Míg Angliában a szülésznők és bábák hiánya az akadálya a személyesebb szülésélménynek és a háborítatlan szülésnek, amilyen például az otthonszülés is, és az a probléma, hogy a várandósgondozás alatt „ajánlott”, tudományosan nem eléggé alátámasztható eredményességű ultrahang- és egyéb vizsgálatok túlzott fontosságot nyertek a szülés helyszínének és módjának javaslatához, addig Olaszországban és Magyarországon még a gátmetszési rutin kiküszöböléséért kell a szülő nőknek közelharcot folytatniuk.

A film nem az otthonszülésről szól. Az otthonszülés és az „el a kezekkel” szemléletű szülés választása sokszor a szülő nő reakciója arra, hogy jogtalanul bántak vele előző, intézeti szülésekor. A Ternovszky kontra Magyarország per strasbourgi döntésének értelmében minden európai nőnek törvény által támogatott joga, hogy saját maga döntsön a szülése helyszínéről és mikéntjéről. A jog megilleti a nőket akkor is, ha a magyar egészségügyi törvény elmaradott az angolhoz képest a beteg és a várandós emberi jogainak felismerésében és ezen jogoknak a garantálásában. Tehát a nőnek joga van megkérdőjelezni a beavatkozások szükségességét, és azokat visszautasítani, ha azokkal nem az önmagára vagy a magzatára közvetlen fennálló életveszélyt hárítják el.

Vagyis ha a magyar nő kórházba megy szülni, ott joga van nem kérni a gátmetszést, a beöntést, a borotválást, burokrepesztést, joga van járkálva, ülve vajúdni, joga van négykézláb, guggolva, szülőszéken, állva szülni. Joga van nem elfogadni oxitocint, egyéb fájáserősítőket, fájdalomcsillapítókat, joga van enni, inni, vécére menni a vajúdás alatt, és joga van tudni, hogy mit tervez, mit javasol az orvos, a szülésznő a szülésével kapcsolatban. Joga van továbbá az újszülött babáját szülés után magánál tartani, azonnal szoptatni, a köldökzsinór azonnali elvágását nem kérni. Joga van a méhlepényt spontán megszülni.

Mindazon javasolt beavatkozásokat joga van megkérdőjelezni és visszautasítani, amelyek a kórház mindennapjaiban rutin eljárások lehetnek, de az egyedi és egyszeri, éppen szülő nő számára nem életveszélyt hárítanak el. Elhangzott, hogy a film másik fő üzenete szerint a szülési élménynek, a szülés személyességének, ezzel együtt a szülés kimenetelének jobbítása mind a szülő nő, mind az újszülött szempontjából úgy valósítható meg, ha a jól képzett szülésznők és bábák számát növelik, a képzést kiterjesztik és minőségét javítják.

Amennyiben a szülészorvos végigkíséri a szüléseket, ő is a szülés-születés minőségének javítására törekszik. A szülés-születés minőségét viszont rontja az a gyakorlat, amikor a kompetensnek választott személy (sok esetben a szülészorvos) a szülő nő és a születő újszülött számára egyszeri és megismételhetetlen esemény, a szülés utolsó öt percében mindentudóan színre lép és a sikerben osztozik.

Amennyiben a szülés főszereplői, maguk a nők és az újszülöttjeik a jelen nőközpontúságot nélkülöző rendszerben el akarják kerülni a megaláztatásokat, olyan szakemberekhez fordulnak, akikkel önmagukat biztonságban érzik. Ez a szakember sok esetben a független bába. Azonban ha az adott ország nem gondoskodott az intézményen kívüli szülés rendezéséről, ezen szakemberek ellen bírósági eljárások indulhatnak. Mivel a nőknek joga van a szülésük kíséréséhez olyan szakembert választani, akiben megbíznak, az állam kötelessége, hogy ezen szakemberek számára a működésükhöz szükséges jogi feltételeket és engedélyeket biztosítsa. Ezek a szakemberek sok esetben azért nem dolgoznak kórházakban, mert a rutin eljárások elmaradottságával és tudománytalanságával nem értenek egyet.

Megoldás lehetne, ha a kórházak a legújabb tudományos eredményekkel összhangban évente felülbírálnák irányelveiket. Változtatnának rutinjukon. A megoldás felé vinne, ha a szülésorvosok végigkísérnének szüléseket, aminek hatására minden bizonnyal szemléletváltozás következne be. A várandósokra vonatkozó emberi jogokat és azok gyakorlását természetesnek tekintenék a kórházak dolgozói, és maguk a szülészek is. A független bábákat és szülésznőket tömörítő szervezet létrehozása lehetővé tenné a vállalkozóként dolgozó szakemberek munkájának felülvizsgálatát, és a független szakemberek munkáját nem a bűnözéssel vennék egy kalap alá!

Cseke Bernadett szervezésében:  A vetítésre, kb. 15-20-an jöttünk össze, sajnos fotók nem készültek, és kevés idő maradt a végén beszélgetni, de az kiderült, hogy mindenkit megindított a film.

Gondolatébresztő és olyan jó lenne ha egyre többen és többen néznék meg és gondolkodnának el a mai szülés körüli helyzeten…

 

 
 

 

 
 

 

Freedom For Birth: The Mothers’ Revolution

Hackney doula

 

I believe that decisions about my body are mine alone to make. I get to decide if I want to take drugs, whether I want to go bungee jumping, if I’ll accept chemotherapy and whether I’ll have my appendix out. I am pretty certain that, much as I’ll be keen to listen to expert opinion and consider my options the final decision about any of the above should rest with me. I feel good about the fact that the police aren’t going to turn up at my door and drag me kicking and screaming to the dentist, strap me down in the chair and remove my wisdom teeth without my consent. It gladdens my heart to know that my cardiologist won’t be imprisoned for treating me and that I won’t be endangering my GP’s right to practice when I visit her surgery.

I feel pretty confident that most of you will join me in this belief and probably wonder why I’m going on about something so boringly obvious. Sadly it’s not as clear-cut as it first appears.

Last night women across the world held over a thousand premiere screenings of a powerful new documentary called Freedom For Birth. It’s a film that re-frames human rights as the most pressing issue in childbirth today. In more than 50 countries thousands of women, were so concerned about their right to make decisions about their bodies that they gathered en masse to watch, discuss and make action plans for change.

At the Rio Cinema in Hackney I sat with 120 others and watched their faces ripple with shock as they learned that:

  • in some European countries, and several US states, birth outside hospital is illegal
  • midwives are being criminally prosecuted and imprisoned for providing much needed services
  • in the US and the UK child/social services are increasingly being involved when a woman refuses to consent to a recommended birth    intervention
  • cases of court-ordered caesarean sections, against maternal wishes, are a reality in the US

A teljes cikk:

http://hackneydoula.co.uk/?p=757&fb_action_ids=10151029695861574&fb_action_types=og.likes&fb_source=timeline_og&action_object_map={%2210151029695861574%22%3A182384165230761}&action_type_map={%2210151029695861574%22%3A%22og.likes%22}&action_ref_map=[]

Documentary fights for women’s birthing rights

Friends of Muskoka Midwives support humanitarian film

Ontarió, Kanada

“Every woman should have the right to choose when it comes to how to birth her child, say the Friends of Muskoka Midwives.
And that statement rings true for them not only in response to the repressive Hungarian government portrayed in the documentary Freedom for Birth, but in Canada’s health-care system as well.”

A teljes cikk:

http://www.cottagecountrynow.ca/news/article/1512728–documentary-fights-for-women-s-birthing-rights

A childbirth revolution

Hollnadiai vetítés

“On the 20th September I watched the premiere screening of Freedom for Birth,  in Holland. I was graciously invited to the home of Nicola Philbin to see the film, which was a God send as I was in the Netherlands visiting my grandchildren. Nicola is a lawyer, a doula and an antenatal teacher, and I met her months earlier at the Human Rights in Childbirth Conference in the Netherlands simply by admiring her dress. Along with a friend of hers, an English midwife who works in the Hague, we sat glued to the TV as the documentary played.

Since the aforesaid conference I thought I had a broad understanding of many of the global issues surrounding childbirth and human rights, but I was wrong. The Freedom for Birth film was a revelation. The talented filmmaker couple Toni  Harman and Alex Wakeford succeeded in delving deep into the detail of events where the human rights of individual women have been catastrophically violated during the childbirth period.

The film mainly focuses on the plight of Agnes Gereb, a Hungarian  obstetrician/midwife who has been subjected to what can only be described as a witch hunt for facilitating homebirth, she was sentenced to a prison sentence and is currently under house arrest pending the outcome of an appeal.  Toni and Alex take us to Agnes’s doorstep, and we hear her gently spoken account of her situation, and what she is experiencing internally.”

A teljes cikk:

http://sheenabyrom.wordpress.com/2012/10/01/give-childbirth-back-to-women/

 

Reflections on Freedom for Birth

The Mule

“Freedom for Birth, a new documentary film about human rights in childbirth, was screened in over a thousand locations across the world last Thursday, and I was there, keen to take part in a ‘Mother’s Revolution’ supported by leading lights from the field – Ina May Gaskin, Sheila Kitzinger, Michel Odent – all calling for women to ‘take back birth’.

The film took as its focus the plight of Agnes Gereb, the Hungarian midwife currently under house arrest for attending women in illegal home births, and the related case of Ternovszky vs. Hungary, in which the European Court of Human Rights ruled that every woman has the right to choose where and how she gives birth.

Quite clearly, there are some circumstances in which the compromise of freedom and the violation of human rights are tangible, for example when imprisonment is involved, or, as in another case touched on in the film, a woman’s baby was taken away on the grounds of negligence because she has refused medical intervention at birth. In such instances, outrage and revolution are needed.”

A teljes cikk:

http://www.the-mule.com/2012/09/reflections-on-freedom-for-birth.html

 

BBC Newshour:

“If you missed my appearance talking about #freedomforbirth on BBC World Service radio last week – here is a link (about 36 mins 20 sec in)”

A rádió adás:

http://www.bbc.co.uk/iplayer/episode/p00y0jl4/Newshour_20_09_2012_%281300_GMT%29/

 

Human Rights in Childbirth: Women’s Choices in Childbirth are Restricted & We Are not Going to Take it Lying Down!

Deena Blumenfeld

September 20, 2012 was the world premiere of Freedom for Birth

“We value the baby’s life over the mother’s.

Wow, that’s a big statement—we value the baby’s life over the mother’s. But it’s true. When we have politicians saying that abortion should be outlawed even in cases of rape, incest or when the mother’s life is at risk, we value the baby’s life over the mother’s.  When we tell a mother that she’s being ‘unsafe’ by having a birth center birth or a home birth, we value the life of the mother over the baby.  By telling a mother she needs an intervention “just in case,” we value the life of the baby over the mother.

Yet a woman is an autonomous individual and she has a human right to have dominion over her own body. She has the ability to choose.

We can choose to become a parent, or not, by terminating a pregnancy.

We parent during pregnancy with our choices of prenatal care, exercise and the food we eat.”

A teljes cikk:

 http://www.elephantjournal.com/2012/09/human-rights-in-childbirth-womens-choices-in-childbirth-are-restricted-we-are-not-going-to-take-it-lying-down/

 

 Freedom For Birth Review

 “Freedom For Birth” is the most important documentary I have ever seen.  It is first and foremost about your birth right, your right as a human to choose what happens to your body.  ”It is also about a movement, a movement to take back birth.”  To be honest, my husband found it difficult to watch with me because I was sitting there shaking my head and gasping!  His reaction was that the injustices on midwives and birthing mothers around the world is not really a surprise to him.  The world is running on the mighty dollar/pound and birth is a business.  I guess sometimes I just don’t think outside my little world because it is pretty much all encompassing raising my two children.

  Greenearthbaby