INTERJÚ GERÉB ÁGNESSEL

BEZZEGANYA

Geréb Ágnes: Nem vagyok se hős, se mártír, se gyerekgyilkos

 

A közelmúltban interjút készítettünk a szülészeti, orvosi műhibák kapcsán a téma szakértőjével, Dr. Ábrahám Lászlóval. Az ő sorai nyomán vetődött fel a jogos igény arra, hogy megkeressük Geréb Ágnest, az otthonszülések emblematikus alakját, akinek neve igen szerencsétlenül egybeforrt a szülészeti műhibákkal is. Ági – mert megtisztelt vele, hogy tegeződjünk – szinte soha nem ad interjút. A Bezzeganya kedvéért azonban kivételt tett és elmondta véleményét az otthonszülésről, a műhibákról, a kettős mércéről.

A blogon nemrég interjút közöltünk az orvosi műhibákról. A téma kapcsán joggal vetődött fel a kettős mérce kérdése. A praxisodban történt tragikus esetek kapcsán kérdezném, mi a véleményed az ún. kettős mércéről (kórházi halálesetek, sérülések vs. otthonszülési halálesetek, sérülések)? Elmondanád az olvasóknak, mikor és miért vontak felelősségre?

A büntetéseim, úgy tűnik, egyre súlyosabbak. Először – 1978 körül – a klinikai munkám során kaptam büntetést, amikor férjeket engedtem be a kisbabájuk születéséhez: fél évre kitiltottak a szülőszobáról. Itt sem a bűn, sem a büntetés nem volt tragikus.

A kilencvenes évek elején valakit vérzés miatt intézetbe szállítottam egy vidéki városban, ahol (több-kevesebb huzavona után) ellátták, majd egy-két nap múlva egészségesen távozott. Emiatt fél évre kizártak a Magyar Orvosi Kamara tagjai közül, ami akkoriban azt jelentette, hogy orvosként nem dolgozhattam. Ez ugyan nem tragikus eset, de a büntetés elég rosszul érintett. Annál is inkább, mert a büntetés végrehajtását már akkor megkezdték, amikor még az ügy nem zárult le. A fél év büntetés letelt már, amikor ügyvédem a következő lépcsőben megnyerte a pert, fölmentettek. Annyit se mondtak, hogy bocs – azért a fél évért…

A kilencvenes évek elején egy-két-három házkutatás és egyéb üldöztetés következett. Például egyszer, amikor egy jóakaró szomszéd meglátta a kislányom anyatejes kakis pelenkáját a kukában, és magzatszurokkal szennyezett magzatvizes pelenkának vélte. De ebből csak némi meghurcoltatás lett, utána a kislányom már további házkutatások nélkül, háborítatlanul kakilhatott a pelenkájába. …

A teljes cikk itt olvasható:

http://bezzeganya.postr.hu/gereb-agnes-nem-vagyok-se-hos-se-martir-se-gyerekgyilkos