A “MIKROSZÜLÉS” rövidfilm magyar felirattal

Ez a rövidfilm egy olyan teljes estés dokumentumfilm bevezetője, ami a szülést és a születést egy friss szemszögből, a mikroszkóp lencséjén keresztül vizsgálja. Górcső alá veszi a jelenlegi szülési protokollok gyermekeink egészségére gyakorolt romboló hatását, ami hosszútávon az egész emberiség jövőjét kedvezőtlen irányba befolyásolja.

 

Mikroszkóp alatt a szülés!


Toni Harman

Kik is a film készítői?

Két brit filmes, Toni Harman és Alex Wakeford.

“A London Nemzetközi Film Iskolában végeztünk, ahol annak idején találkoztunk is. Az elmúlt húsz év folyamán nemzetközileg is megjelent rövidfilmeket és dokumentumfilmeket készítettünk. Szülők is vagyunk és többek között a One World Birth megalakítói.

2012-ben készítettük a „Freedom for Birth” / “Szabadságot a szülésnek és születésnek!” című dokumentumfilmet, amelyet egyazon napon 50 országban 17 nyelven, 1000 helyszínen vetítettünk egyszerre kb. 100000 néző előtt. Ezek a vetítések segítettek a szülő nők jogainak hangot adni, és azokat nemzetközi reflektorfénybe állítani.

Alex Wakeford

Következő filmünk a „MikroSzülés” ennél sokkal átfogóbb. A hatására bekövetkező változás egészen elképesztő lehet! Hiszünk abban, hogy ez a film az, ami katalizátorként világszerte gyökeres változásokat indíthat el a jelenlegi szülésprotokollban.”

 

 

MicroBirth kamányoldal

 

Fontos tisztáznunk…

Ahogy már említettük ez a film nem az életmentő orvosi beavatkozások ellen szólal fel.

A film nem helyezi szembe a természetes szülést a császármetszéssel. Hiszünk abban, hogy minden nő joga megválasztani a szülése helyszínét és módját, továbbá hiszünk az orvosok életmentés terén kifejtett szakértelmében. A film nem helyezi szembe a szoptatást a tápszerezéssel. Az édesanyák legyenek támogatva, akárhogy is döntenek!

Ha egy nő természetes szülést választ, háborítatlan szülést, – ahol beavatkozások csupán a legszükségesebb esetben fordulnak elő- ahol lehetőség van a babával azonnali bőrkontaktusra, ahol lehetőség van az azonnali szoptatásra, akkor hiszünk abban, hogy ezt számára elérhetővé kell tenni, hiszen megvan hozzá a joga, és nem csupán otthonszülésnél, hanem világszerte a kórházak szülészeti osztályán is.

Ha a hüvelyi szülés nem lenne lehetséges, az újszülöttel való azonnali bőrkontaktus létrejöttét és a szoptatásban való támogatást lehetővé kell tenni, hogy az újszülött mikrobiomja kialakuljon az édesanya baktériumai közreműködésével.

Az lehetséges, hogy ez nem minden anya választása, de mint elérhető és támogatott lehetőségnek mindenhol léteznie kell!

 „MIKROSZÜLÉS” 

Szabad szemmel nézve, az emberiség prosperál.

Vajon egy mikroszkóp lencséjén keresztül észreveszünk elváltozásokat?

Vajon a modern szülési protokollok nyomot hagynak a gyermekeinken? Netán az emberi fajon? 

A történelem legnagyobb emberkísérletének a kellős közepén vagyunk. Amikor visszatekintünk ezekre az időkre, azt mondjuk majd „Hihetetlen hogy ezt mi tettük a gyermekeinkkel.” Az emberiség védekező rendszerének épségét veszélyeztetjük.  A mostani szülésvezetési gyakorlat jóformán előrevetíti a későbbi orvosi beavatkozások szükségességét.

A dokumentumfilmünk a mai elorvosiasodott szülésvezetést, egy teljesen új szemszögből, …  a mikroszkóp lencséjén keresztül vizsgálja.

Az újonnan kialakult Mikrobiom és Epigenetika kutatás tudósai, arra figyelmeztetnek minket, hogy a szülés alatti rutin beavatkozások gyermekeink immunrendszerén romboló nyomot hagynak. A szintetikus oxytocin, az antibiotikumok használata, a császármetszés, vagy a tápszerezés jelentősen megemeli annak a kockázatát, hogy gyermekeink életük során súlyos betegekké váljanak. Ezek a tudományos felfedezések összekapcsolódnak azzal a jelenséggel, ami kifejezetten az emberi fajt érinti, és mi úgy nevezzük „az emberi faj globális felmelegedése”.

Egy 2030-ra jósolt, világméretű katasztrófa közeleg, aminek az emberiség számára végzetes következményei lehetnek.

Éppen ezért kezdtük el ezt a kampányt most, amíg nincs túl késő és ezért van szükségünk az Önök segítségére, hogy a filmet be tudjuk fejezni, és hogy elérjük, hogy világszerte minél többen láthassák. Lehetőségünk van rá, hogy civilizációs szinten érjünk el hatást.

Ha nem nézzük a dolgokat egy szélesebb perspektívából és nem támogatjuk anyagilag is azt a tudományt, amely az igazán fontos kérdéseket teszi föl, a fejlődéstani kérdéseket, a generáció-közi kérdéseket, az epigenetikai kérdéseket akkor vajon honnan tudhatnánk, hogy nem térítjük-e ki az emberiséget a saját pályájáról?

Múlt nyáron, amikor elkezdünk forgatni angol, kanadai és amerikai tudósokkal, kapcsolatot tártunk fel a szülés közbeni rutin beavatkozások és a rendszerbetegségek emelkedő gyakorisága között. A WHO kijelentette, hogy a rendszerbetegségek világszerte elérték a tömegbetegség szintet. És még ez a mostani szint is emelkedőben van. Világszerte a legtöbb ember olyan rendszerbetegségben, hal meg, mint amilyen a szívbetegség, az asztma, a légzőszervi betegség, a cukorbetegség, az auto-immun betegség, a rák egyes fajtái, és a mentális betegségek.

A Világ Gazdasági Fórum előrevetítette, hogy ha ez a „járvány” ilyen ütemben folytatódik, az egészségügyi ellátórendszer 2030-ra nem bírja majd az ezzel járó anyagi terheket és összeomlik, amivel világgazdasági válságot okozhat, ez alkalommal olyan szintűt, amilyet még senki nem látott.

 Válaszúthoz érkeztünk, tudjuk, hogy nem bírjuk majd fedezni ezeknek a krónikus betegségeknek a költségeit. Mivel a helyzet így nem maradhat, tennünk kell valamit. Nem holnap, hanem még ma.

Ahhoz, hogy megértsük a szülés hogyan is kapcsolódik a rendszerbetegek emelkedő számához, be kell pillantanunk a Mikrobiom tudományába. A kilencvenes évek végén a tudósok felfedezték, hogy több bennünk a baktérium, mint az emberi sejt. Tízszer több baktérium és mikroba él bennünk, mint emberi sejt. Ezeket a baktériumokat összességében mikrobiomnak nevezik, és az immunrendszerünk kulcs szereplői. Amit itt látunk az a testünk egyik immunsejtje, a makrofág, vagyis falósejt. Azt a működési mechanizmust vizsgáljuk, amellyel ezeket a sejteket más sejtek a fertőzéshez hívják.

De mi köze is van a mikrobiomnak a szüléshez? A tudósok rájöttek, hogy a magzat mikrobiomja a születés aktuális pillanatáig még éretlen. A hüvelyi szülés az első döntő tényező.

 Az újszülött ekkor kapja az első mikrobákat az édesanyjától. A másik lehetősége erre, az azonnali bőrkontaktus az édesanyával. A következő lépés rendkívüli fontosságú, ez pedig a hosszú távú szoptatás. Amennyiben az újszülött mikrobiomja érésnek tud indulni az édesanya saját baktériumai közreműködésével, amelyek a hüvelyi szülésből, az azonnali bőrkontaktusból és a szoptatásból származnak, akkor ezek együttesen beindítják az újszülött immunrendszerét, amely egész életén keresztül megvédi őt.

De hova vezethet a szülés természetes folyamatába való beleavatkozás, vagy annak teljes áthidalása? Az immunrendszer kifejlődéséhez a korai időszakban meg kell történniük kulcsfontosságú úgynevezett mérföldköveknek. Ha ezek elmaradnak, akkor az immunrendszer sosem fejlődik ki teljesen. Ez az ok a betegségek növekvő száma mögött. A császármetszés emeli az olyan gyermekkori betegségek előfordulásának gyakoriságát, mint az asztma, a lisztérzékenység, az egyes típusú cukorbetegség, és ezek más betegségekre is sokkal hajlamosabbá tesznek Tulajdonképpen ezek a korai környezeti tényezők programozzák be a gyermekek szervezetét a krónikus betegségek egész sorára.  

És a tudomány ennél még összetettebb. Az epigenetika területén kutató tudósok azt vizsgálják, vajon a szülés közbeni beavatkozások által okozott kár átöröklődhet-e a következő generációkra. Hiszen a szülés a babára és az anyára is hatalmas hatással van spirituális, érzelmi, pszichológiai és valószínűleg szociális értelemben is, nem is beszélve a hosszú távú következményeiről, hogy az autoimmun betegségek, a rendszerbetegségek, a krónikus betegségek mind összefüggésbe hozhatók a szülés körülményeivel, és nem csak a mostani generációra nézve, hanem valószínűleg a jövő generációira is.

Ezért sorsdöntő megérteni, hogy mik azok a tényezők a vajúdásban, a szülésben és a születésben, ami mindezt okozza.

Mindez első ránézésre elég ijesztőnek tűnt. Aztán ráébredtünk. Ez a tudomány nem csupán rossz híreket közöl. Ha megfordítjuk a dolgot, akkor kiderül, hogy mutat egy lehetséges megoldást.

Nem azért csináljuk ezt a filmet, hogy a szülés alatti orvosi beavatkozások ellen szólaljunk fel, hiszen ezek sokszor életmentőek is lehetnek. Azonban, a beavatkozások gyakorisága világszerte egyre csak nő. Itt az idő, hogy felülvizsgáljuk azok rutinszerű használatát.

Ez az új tudomány, katalizátora lehet annak is, hogy a politikusok a szülést és a születést prioritásukká tegyék. Elősegítheti, hogy több olyan kutatás kapjon támogatást, ami a beavatkozások hosszú távú hatásainak vizsgálatával foglalkozik. Ha minél hamarabb azonosítjuk az epigenetikai változásokat és tisztázzuk, hogy ezek valóban kedvezőtlen hatással vannak-e az egészségünkre, akkor lényeges különbséget érhetünk el az egész emberiség egészsége érdekében.   

Eddig 36000 kilométert utaztunk, így félúton már vagyunk. Még felkeressük majd a New York-i Emberi Mikrobiom Project-et. Még interjúkat készítenénk az irányító szülészeti szervezetek, az Egyesült Nemzetek, a WHO és a Világ Gazdasági Fórum vezetőivel.

Továbbá ahhoz, hogy a filmet be tudjuk fejezni, és hogy elérjük, hogy világszerte minél többen lássák, az indiegogo kampányoldalt használjuk, mint ahogyan az előző filmünknél is, amely a szülő nők emberi jogainak védelméért szólalt fel. 50 különböző országból, több mint 1000 ember vállalta, hogy ugyanazon a napon, összesen 100.000 néző előtt vetíti le a „Szabadságot a szülésnek és születésnek!” című filmet. A filmvetítéseket médiahírek és szalagcímek övezték szerte a világban. Továbbá a film vitákat inspirált a szülészeti ellátás jobbításáért.

Ez a mostani film jó lenne, ha még ennél is többet érne el.  Ez alkalommal a több ezer filmvetítést szeretnénk elérni, amihez olyan határozott gondolkodású és erős akaratú jelentkezőket keresünk, mint amilyen te is vagy.

Minden egyes ország minden egyes városában tervezzünk egy filmvetítést. Az Egyesült Nemzeteknél, a Fehér Házban, az angol Miniszterelnöki Hivatalban és világszerte minden kormányszékhelyen. Ha ezt megcsináljuk, akkor el tudjuk érni, hogy a világmédia ránk figyeljen. Elérhetjük, hogy az egészségügyi ellátórendszerek felfigyeljenek ránk. A Miniszterelnökeink és Köztársasági elnökeink figyelmét is megragadhatjuk. 

A szülés egy multi-milliárd dolláros üzlet, aminek mi magunk vagyunk az ügyfelei.  Az üzlet ügyfeleiként és fogyasztóiként jogaink vannak, és a hangunkat is hallathatjuk. Az összehangolt filmvetítésekkel hatalmasra nőhet a hangunk, amivel együtt kiálltunk majd a változásért.

Ha ennek te is részese szeretnél lenni, ha segíteni szeretnél, akkor arra kérünk, támogass minket az indiegogo kampány segítségével. Ha te is filmvetítést szeretnél rendezni, már most kiválaszthatod a számodra megfelelő opciót a kampányoldalon. Hiszünk abban, hogy ez egy történelmi pillanat. 

Mi döntjük el mi történjen velünk. Kérünk, támogasd kampányunkat a http://www.indiegogo.com/projects/microbirth  weboldalon.