Lépések a megoldás felé

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) ajánlásai a normális szülésre vonatkozóan

A WHO 1999-ben gyakorlati kézikönyvet adott ki a normális szülés alatti ellátásról. Megvizsgálta a legáltalánosabban alkalmazott szülészeti beavatkozások mellett illetve ellen felmerülő bizonyítékokat, és ezek alapján ajánlást fogalmazott meg.

1. rész: http://lenardorsi.hu/a-who-ajanlasa-normalis-szules

2. rész: http://lenardorsi.hu/az-egeszsegugyi-vilagszervezet-a-normalis-szulesrol

3. rész: http://lenardorsi.hu/az-egeszsegugyi-vilagszervezet-ajanlasa-a-normalis-szulesrol-iii

4. rész: http://lenardorsi.hu/az-egeszsegugyi-vilagszervezet-ajanlasa-a-normalis-szulesre-vonatkozoan-iv

 

A WHO/UNICEF 10 pontos feltételrendszere a bababarát szoptatásról

http://www.sztnb.hu/who.html

 

 19 ötlet a háborítatlan szülés népszerűsítése érdekében

Habár a lista szülésznőknek és bábáknak készült, mégis egyszerű és hétköznapi dolgok ezek, aminek nagy részét mi magunk a mindennapi életünkben is meg tudjunk valósítani, így támogatva egy boldogabb és kiegyensúlyozottabb következő generáció születését.

http://blossom.blog.hu/2012/05/22/19_otlet_hogyan_nepszerusitsuk_a_haboritatlan_szulest

 

A Napvilág Születésház bábáinak protokollja

Kik és hogyan szülhetnek otthon? Kizáró-e az ikerterhesség, a farfekvés, a korábbi császármetszés? Valóban veszélyesebb-e az otthonszülés, mint a kórházi? Hogyan dolgoznak az otthonszülést kísérő bábák a gyakorlatban? Mit gondolnak a bábák az új jogszabályról? Otthonszülést választó, vagy épp választás előtt álló várandósok, szakmabeliek, döntéshozók, vagy pusztán érdeklődők kaphatnak választ otthonszüléssel kapcsolatos kérdéseikre.

www.otthonszules.hu

 

A bábaság Európában

A szülésznők tevékenysége, a feladatok megosztása, szemlélet – európai körkép. A Midwifery in Europe c. könyv alapján összeállította dr. Geréb Ágnes.

http://www.szules.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=148:a-babasag-europaban&catid=53:egyeb-irasok&Itemid=76

Néhány külföldi példa részletesen:

http://www.szules.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=169:nehany-kuelfoeldi-pelda-reszletesen&catid=53:egyeb-irasok&Itemid=76

 

Nemzetközi szemelvények a háborítatlan szülésről

A születés három modellje, a technokrata, a humanisztikus és a holisztikus modell között elsősorban nem a helyszín szerint tehető különbség – a különbség a szemléletben rejlik. Természetesen van jelentősége, hiszen a helyszín orientál, ám a szülés lefolyásának minősége, a hozzá kapcsolódó érzések nagyban attól függnek, hogyan gondolkodunk, és mit tudunk a születésről.

http://www.szuleteshaz.hu/nemzetkozi-szemelvenyek-a-haboritatlan-szulesrol/

 

A halak nem látják a vizet, avagy a szülés humanizálásának szükségessége

Marsen Wagner professzor írása. A szülés humanizálása azt jelenti, hogy megértjük, hogy a szülő nő nem gépezet, nem is gyerekcsináló forma, hanem emberi lény. Minden társadalom számára tragédia, hogy miáltal elveszik a nők szülés fölötti hatalmát, azt közvetítik feléjük, vagyis az emberiség felének, hogy nem megfelelőek.Másfelől a nő fontos és értékes emberi lényként való tisztelete, valamint a szülés kiteljesítő és fölemelő, erőt adó élménynek való megélése nem pusztán hab a tortán, hanem teljes mértékben alapvető fontosságú, mivel ez teszi a nőket erőssé, ami aztán a társadalmat is erőssé teszi.

http://www.szules.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=230%3Aa-halak-nem-latjak-a-vizet-avagy-a-szueles-humanizalasanak-szueksegessege&Itemid=71

 

Két beszélgetés Lesley Page professzorral, a brit Királyi Bábakollégium elnökével

Ami iránt szenvedélyesen küzdök, az az, hogy a nők számára olyan bábákat tegyünk elérhetővé, akikkel személyes kapcsolatot alakíthatnak ki a várandósgondozás és a szülés során – ezt hívjuk személyre szabott bábai ellátásnak. A kapcsolat, ami kettejük között így kialakulhat: a bizalom, és ez a legtöbb, amit a nőkért tehetünk.

http://erasch.blogspot.hu/2012/02/lesley-page.html

 

Szülésről – otthonszülésről

A modern kori otthonszülés szerte a világban időről-időre a közbeszéd tárgyát képezi. Azokban az országokban, ahol még nem elfogadott az otthonszülés, és a jogszabályok, valamint a szülész-nőgyógyász szakma nem ismeri el létjogosultságát, általában heves viták, a média élénk érdeklődése és nagy vihart kavaró hatósági eljárások övezik. Kiváltképp, ha tragédia történik. Érthető, hogy a témával kapcsolatban mindenkiben a biztonság kérdése merül fel elsőként. Az otthonszülést választó családokkal szemben felhozott leggyakoribb ellenérv, hogy saját kényelmük, mániájuk érdekében a gyermekük életét veszélyeztetik. De vajon helyes-e ez az érvelés? Tényleg szemben áll-e az anya önrendelkezési joga a baba biztonsághoz való jogával?

http://www.szuleteshaz.hu/a-szulesrol-az-otthonszulesrol

 

Otthonszülésről: tények és tévhitek

Nemzetközi statisztikák alapján ugyanolyan biztonságos az otthoni szülés, mint a kórházi. Ennek nyitja a gondoskodás bábai modellje, mely azon alapul, hogy a várandósság és a szülés normális élettani folyamatok.

http://www.szuleteshaz.hu/otthonszulesrol-tenyek-es-tevhitek

 

Képesített professzionális bábákkal tervezett otthonszülések eredményei: egy nagymintás prospektív vizsgálat Észak Amerikában

http://holdudvar.babahaz.hu/CPM2000.htm

 

Természetes születés – jobb agyi fejlődés

A kutatási eredmény lényege, hogy a természetes úton szülő anyák esetében az egyik, az agy fejlődéséhez kapcsolódó, kulcsfontosságú protein termelődése nagyon erősen aktivizálódik az újszülöttek szervezetében, míg a császármetszéssel világra jött babák esetében a proteintermelődés sokkal kisebb mértékű.

http://csaladhalo.hu/cikk/hatter/termeszetes-szuletes-jobb-agyi-fejlodes

 

Reális elvárásokkal a szülés felé – amin mindannyian tudunk változtatni 

Hogyan tudnánk megértetni a nőkkel, hogy a szülés valójában a test, a lélek és az elme beavatási szertartása? Hogy amikor világra hozza a gyermekét, olyan próbatételeken megy keresztül, amelyeknek a létezéséről sem tudott.? Hogy a vajúdás végére más ember lesz?. Hogy egy másik világba viszik, ahol születendő gyermeke lesz az egyetlen útitársa?. Hogy a félelem nem segíti a vajúdást?. Hogy amikor a szülés elsöprő erejével szemben a szív, a lélek és az elme már tehetetlen, a test vívja meg, és a test megvívja a végső harcot?.

http://erasch.blogspot.hu/2011/11/brandy-ferner-realis-elvarasokkal.html