VÁLSÁGOT okoz a jelenlegi álláspont

Milyen katasztrófáról is beszélünk?

A “MikroSzülés- Mikroszkóp alatt a szülés!” című film arról az újonnan létrejött tudományos kutatómunkáról szól, amely megvilágítja az összefüggéseket a mostani szülési ellátás és a gyermekeink körében egyre növekvő arányban előforduló krónikus betegségek között.

Ezek a nem fertőző, vagyis szervi eredetű betegségek a szív és érrendszeri betegségek, a krónikus légzőszervi betegségek, mint pl. a krónikus légutak szűkületével járó légúti betegség és az asztma, a daganatos betegségek, a cukorbetegség és a mentális betegségek.

Ma, ezek a krónikus betegségek az elhalálozás vezető okai. Felelősek a Föld teljes népessége 60%-ának a megbetegítéséért és haláláért, ráadásul ezek a számok csak növekednek. A WHO 17%-os emelkedést jósol a következő évtizedben, és azonosította a rizikó faktorokat, amelyek e betegségek kialakulásához vezethetnek, mint a dohányzás, az elégtelen testmozgás, a túlzott alkoholfogyasztás, és az egészségtelen étkezési szokások. Ezeknek a szervi betegségeknek a hajtó erői az öregedés, az urbanizáció, és az egészségtelen életstílus elterjedése.

20131126061436-probability_of_dying_from_ncd_-_spectator_2012

June 2, 2012 issue of The Economist, article headlined “Squeezing out the doctor: The role of physicians at the centre of health care is under pressure.”

A Világ Gazdasági Fórum / Népegészségügyi Harvard Iskola – A Nem-Fertőző Rendszerbetegségek Globális Gazdasági Terhe egy friss jelentésében előrevetíti, hogy ha minden ennyiben marad, akkor 2030-ra mibe fog ez nekünk kerülni:

„a következő 2 évtizedben a halmozódó kiadás ráfizetés 47 billió dollár. Ez annyi, mint a 2010-es teljes GDP 75%-a. Ez a pénz elég lenne arra, hogy a 2.5 milliárd nyomorban élő embert egy fél évszázadig a nyomorból kiemeljük.”

 Dr. Margaret Chan a WHO főigazgatója 2011-es „A krónikus betegségben szenvedők számának világméretű emelkedése: Egy lassított tempójú katasztrófa!„ című beszédében a következőket mondta:  

„Az intő jelek rideg valósága az, hogy a közbelépés hiányában az e betegségekkel járó pénzügyi teher olyan magasságokba lép, amelyet még a gazdagabb országok sem tudnak majd megbirkózni.”

Ez a krónikus betegség “járvány” mára olyan méreteket öltött, hogy az Egyesült Nemzetek Közgyűlése a világ vezetőit összehívva ülést tartott ahol megalkották az Egyesült Nemzetek Politikai Nyilatkozatát a Rendszerbetegségek Megelőzéséről és Ellenőrzéséről. A történelem folyamán ez volt a második olyan alkalom, hogy az Egyesült Nemzetek Közgyűlése ülést hívott össze egészséggel kapcsolatosan felmerülő válság miatt, az első alkalommal az AIDS/HIV volt az ok.

Haladunk egy a gazdaságunkat olyan mértékben megterhelő éra felé, amely a globális egészségügyi ellátás csődjét okozza, és végső soron akár a földünk összeomlásához is vezethet.

Ez mindannyiunkra nézve fenyegetően hangzik. Tennünk kell valamit, mégpedig nem holnap, hanem még ma!

A kulcsszó a megelőzés. Ha kivédjük a rizikófaktorokat, akkor megelőzhetjük a betegségek kialakulását. A megelőzést azonban korán kell elkezdünk, mert a felnőttkorban történő beavatkozás sokszor már túl késő. 

De mi köze van mindennek a szüléshez és a születéshez?

Az emberi mikrobiomot kutató tudósok meghökkentő felfedezéseket tettek. Az egyik ilyen felfedezés kapcsolatot talált a szülés módja és az újszülött jövőbeni egészsége között.

Angliai, kanadai, amerikai tudósok is megszólalnak a filmben, mint ahogy többek között Dietert professzor, az Ivy League professzora, akinek fő kutatási területe az immunrendszer kifejlődése.

Elmondja, hogy az újszülött immunrendszere legnagyobb eséllyel akkor fejlődik ki teljes mértékben, amennyiben hüvelyi úton születik, azonnali bőrkontaktust teremt az édesanyjával és szoptatja az édesanyja. Ha mindez megvalósul az újszülött immunrendszere az édesanyjától kapott baktériumok közreműködésével teljes érettséget ér el.

Ennek következtében az újszülött élete folyamán, sokkal kevésbé lesz hajlamos krónikus betegségre, vagyis erősebb és egészségesebb lesz.

Az olyan orvosi beavatkozások, mint amilyen a szintetikus oxytocin, az antibiotikumok használata, a császármetszés és a tápszerezés a szülés természetes folyamatába beleavatkozik, vagy azt teljesen áthidalja.

Ahogy filmünk a “MikroSzülés-Mikroszkóp alatt a szülés!” bemutatja, a legújabb tudományos eredmények igazolják, hogy az effajta beavatkozások befolyásolják az újszülött immunrendszerének kialakulását.

Ennek következtében az immunrendszer nem fejlődik ki teljesen, vagyis “tökéletlen” lesz, ami az újszülött védekező mechanizmusának gyengeségét eredményezi.

Amennyiben az Ön immunrendszere nem fejlődött ki teljesen, vagyis “tökéletlen” amiatt ahogy Ön született, Önnek sokkal nagyobb eséllyel lehet krónikus betegsége élete folyamán. Ha Önnek akár egyetlen krónikus betegsége is kialakul, az lavinaszerűen egyéb betegségek sorát vonza egész életén keresztül.

Dietert

Still image of Professor Rodney R Dietert taken from “MICROBIRTH” Indiegogo pitch video. Copyright Alto Films Ltd.

Ahogy Dietert professzor elmagyarázza nekünk, napjaink szülés protokollja tömegesen alkalmazza a beavatkozások egész sorát, aminek az eredményeképpen egyre több kisbaba születik meg tökéletlen immunrendszerrel. Növekedésük folyamán egyre többüknek lesz valamilyen krónikus betegsége.

Az emberiség védekező rendszerének épségét veszélyeztetjük. A mostani szülésvezetési gyakorlat jóformán előrevetíti a későbbi orvosi beavatkozások szükségességét.”Rodney R Dietert, Professor of Immunotoxicology, Cornell University

Sue-Carter

Still image of Sue Carter taken from “MICROBIRTH” Indiegogo pitch video. Copyright Alto Films Ltd.

A szülés nem csak az immunrendszerünkre van hatással. A filmben megszólaló más tudósok a szülés alatt alkalmazott szintetikus oxytocin használatának maradandó hosszú távú hatását vizsgálják. A tudósok olyan meghökkentő felfedezéseket tesznek, amelyek az emberiség jövőbeni egészségességét kérdőjelezik meg.

„A történelem legnagyobb emberkísérletének a kellős közepén vagyunk. Amikor visszatekintünk ezekre az időkre, azt mondjuk majd „Hihetetlen hogy ezt mi tettük a gyermekeinkkel.”Sue Carter, Biologist & Behavioural Neurobiologist

Az epigenetika, mint új tudomány tudósai megalakították az EPI-IC, vagyis a szülés epigenetikai hatásai nevű nemzetközi kutatócsoportot, amely hipotézise az, hogy mind a vajúdás és a szülés is kritikus az emberi génállomány formálódásában. Ha a hipotézisük helytálló, a szintetikus oxytocin, az antibiotikumok, és a császármetszés befolyásolja az újjáalakító folyamatokat és befolyásolja az édesanya és a gyermeke egészségét. A film felteszi azt a kérdést is, hogy mivel megvan annak a lehetősége hogy az epigenetikai változások generációkon át is öröklődhetnek, valószínűsíthető-e, hogy a mostani beavatkozásokkal okozott kár átöröklődik a jövő generációira.

A film a másik oldalnak is esélyt adva olyan tudományos bizonyítékokat is bemutat majd, amelyek megkérdőjelezik az előzőleg felvázoltakat. A film megszólaltatja a vezető szülészeti szervezetek főembereit, mi a véleményük mi lehet az beavatkozások gyakoriságának növekedése mögött? Előfordul-e, hogy egyes beavatkozások orvosilag indokolatlanok? Vajon tudatában vannak-e annak, hogy az újszülöttnek szüksége van édesanyja baktériumaira ahhoz, hogy a saját mikrobiomja kialakuljon? Aggódnak-e a szülés elorvosiasodásának esetleges hosszú távú az egészségünkre gyakorolt hatása miatt? 

Mi a tét? Valószínűsíthető-e, hogy a mai emberi társadalom a végéhez közeleg?

A tudósok és az akadémikusok mellett a „MIKROSZÜLÉS” című filmben tervezzük megszólaltatni a világ, vezető gazdasági szakembereit és a Közegészségügy szakembereit (ha sikerül erre elég pénzt összegyűjtenünk az Indiegogo kampánnyal) továbbá a Világ Gazdasági Fórum (World Economic Forum), az Egyesült Nemzetek (United Nations ) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakembereit.

Ezek a szakemberek felvázolják nekünk, hogyan reagál majd a társadalmunk a 2030-as évre jósolt katasztrófára. Más szóval a filmünk azt a kérdést teszi fel: Mi a tét?

Valószínűsíthető-e, hogy a mai emberi társadalom a végéhez közeleg? Tényleg lehetséges, hogy bekövetkezik, amikor millió és millió ember hal meg krónikus betegségben? Milliók válnak rokkantakká krónikus betegségek sorától képtelenné válva a munkára? A mindezzel kapcsolatos tarthatatlan gazdasági teher vajon csődbe viszi a Földünket?

A döntő kérdés pedig az, hogy a mai szülésprotokollok által szankcionált rutin beavatkozások okozta hosszútávon jelentkező károsodás fokozza-e még ezt a problémát? A szülés elorvosiasodása felgyorsítja-e a 2030-as évre jelzett válságot?

Gyakorlatilag a saját bukásunkat készítjük elő? Mi az, amit tehetünk most azonnal, mi az ami megállítaná a lavinát? 

A film felhívja rá a figyelmünket, hogy az emberiség válaszút előtt áll. A következő lépések fogják meghatározni, mi történik majd az emberi fajjal.

De a komor tényeken túl van még remény! Ahogy a film javasolja, ha a tudományos kutatás legújabb eredményeit egy friss szemszögből vizsgáljuk, felkínálja magát egy lehetséges megoldás, vagy legalább is elháríthatjuk a fejünk felett függő világkatasztrófát.

Ahogy a film javasolja is, ha képesek lennénk elfogadni és alkalmazni az új tudomány bizonyítékokon alapuló szüléskísérési praktikáit, és támogatnánk a természetes hüvelyi szülést, lehetségesnek tartjuk, hogy hamarosan megváltozna a képlet. Segítsük megvédeni a gyermekeinket az életre szóló betegségekkel szemben. Esélyt adhatnánk az egész emberiségnek.

Hiszünk abban, hogy ezt a filmet most kell leforgatnunk és széles-e világ elé tárnunk, hogy a szóban forgó dolgok minden ember tudomására jussanak, és hogy megmutassuk, hogy a lehetséges megoldás karnyújtásnyira van tőlünk.